Визитка Каталог Поредици Търсене Нови заглавия Автори

ТАЙНОТО РАЗКОВНИЧЕ Народни приказки том 1

21.12.2019

Малцина са разказвачите, които така са грабвали вниманието и слуха. Макар и посветил се на народните приказки сравнително късно, чак в последните години от живота си, Николай П.Тодоров 

/1907-1988г/ с необикновен възторг се впуска в това свое призвание, след като вече се е изявявал като журналист и преводач от руски и френски езици. При все това като син на Петко Ю. Тодоров и родственик на Стоян Михайловски, народното творчество отдавна се мержелее, подобно на нов свят пред неговия духовен хоризонт. Далечната му кръвна връзка с Ангел Каралийчев също се оказва предопределяща. Историята на тяхната съвместна работа, отдавна е загубена и забравена, но една след друга през преломната 1968г започват да се появяват небивали книжки с приказки. Самобитността им и пълноводната река на словото, която тече през тях, отново и отново събират хората в едно семейството.

Какво отличава неговото дело от например това от други бележити творци като Николай Райнов? В приказките на Николай П.Тодоров, времето тече с по-бавен ход, някак меко и плавно. Разказвачът е извърнал поглед от буйните и непримирими години на своята младост, гледа спокойно към живота, някак смирено и с лек присмех. Креслото му, често бива отстъвано на гости, като художниците Иван Ненов,Васил Иванов и Павлето...

В спомените обаче отвово се появяват тютюневите пръсти, лулата или цигарата и пишещата машина, която отказва да замълчи.

Очарованието на тези приказки се оказва несекващата движеща сила - енергия, която преминава през света до 1988 година, когато този глас започва да звучи по отдалече, но не се изгубва.

по бележки на съставителя Николай Б. Тодоров