0 артикула в
кошницата
¬изитка  аталог ѕоредици “ърсене Ќови заглави€ јвтори
ѕоредица:  ќћ» —»
«аглавие: —јЋјƒ»Ќ
јвтор: ћатийо ћариол, –оберто ћели, ∆улиен Ћоазо
јнотаци€:
ёсуф —алах ад-ƒин ибн јюб (или —аладин) е султан на сарацините в —ири€ и ≈гипет през втората половина на XII век. Ѕъдещи€т лидер на мюсюлманите в Ѕлизки€ изток е роден през 1138 г. в град “икрит. «апомнен е от средновековната западноевропейска литература като най-силни€ и благороден противник на кръстоносците. ƒава името си на основаната от него династи€ јюбиди. ѕо време на “рети€ кръстоносен поход (1189Ц1182) —аладин се сблъсква с кръстоносните войски на крал –ичард Ћъвското сърце, германски€ крал ‘ридрих ≤ Ѕарбароса и крал ‘илип II при град јкра. “ой превзема …ерусалим (2 октомври 1187), слагайки край на 88-годишната окупаци€ от франките. —ултан —аладин, умира от жълта треска на 4 март 1193 г. в ƒамаск. —лед смъртта му в хазната н€ма достатъчно средства за погребението му Ц —аладин е раздал ц€лото си богатство на бедните. “ой бил погребан с чест, подобаваща на величието му, във великолепна гробница в центъра на ƒамаск

ќбразът на велики€ воин и завоевател многократно вдъхнов€ва писателите и кинематографистите да създават произведени€ на изкуството. ≈дин от първите европейци, който разглежда самоличността на —аладин, е ”олтър —кот Ц романът Д“алисманУ. ƒействието се основава на описанието на последната кампани€ на христи€ните в ≈русалим и биографи€та на —аладин. ѕерсонажът на —аладин фигурира във филма ДЌебесно царствоУ (2005 г., реж. –идли —кот), а също и в Дјрн: –ицар€т-тамплиерУ (2007, реж. ѕетер ‘линт), където е представен като мъдър и благороден владетел. ¬ компютърната игра AssassinТs Creed уличните глашатаи също споменават името на —аладин. “ой присътства в качеството си на един от лидерите в игрите Civilization IV и Medieval II: Total War: Kingdoms. ѕрез 2004 г. е създаден анимационни€т сериал Д—аладинУ, героите на който са смели хора от ≈гипет и —ири€, водени от млад и мъдър владетел.

»сторикът ∆юлиен Ћоазо е член на ‘ренски€ институт по ориенталска археологи€ ( айро), преподавател по истори€ на исл€ма в ”ниверситета на ћонпелие-3. ”частва в състав€нето на »стори€ на света през XV в., издателство ‘айар, 2009, автор е на ћамелюците, XIIIЦXVI век; ”пражн€ването на властта в средновековни€ исл€мски св€т, издателство —ьой, 2014.
56 страници, цена 24.00 лв.
ISBN: 978-954-330-481-3