0 артикула в
кошницата
¬изитка  аталог ѕоредици “ърсене Ќови заглави€ јвтори
ѕоредица: »—“ќ–»я ѕќЋ»“» ј  ”Ћ“”–ј
«аглавие: Ќаполеон & ’итлер. —равнителна биографи€
јвтор: ƒезмънд —иуърд
јнотаци€:
ЌјѕќЋ≈ќЌ » ’»“Ћ≈– е новаторско проучване на ƒезмънд —иуърд, в което той намира поразителни паралели и прави интригуващи сравнени€ между живота, кариерата и наследството на двамата най-от€влени диктатори в истори€та Ц Ќаполеон Ѕонапарт и јдолф ’итлер, както и подчертава значението на т€хната рол€ в оформ€нето на съдбата на съвременна ≈вропа. “ой също така показва как класически€т трактат на  арл фон  лаузевиц Д«а войнатаУ Ц пронизващ анализ на Ќаполеоновите кампании, четен и препрочитан от ’итлер Ц се оказва жизнено важна връзка между двамата мъже. ДЌаполеон и ’итлерУ демонстрира по изц€ло уникален начин как истори€та може да се повтори и дава нови и неочаквани прозрени€ за тези двама скандални гиганти на модерните времена, т€хната обща мани€ да бъдат приети и общата им мечта да завладе€т ≈вропа Ц независимо от необходимите средства. »мператор Ќаполеон Ц удивителни€т син на малки€ остров  орсика, който почва от нулата, покор€ва ‘ранци€ и ≈вропа, а накра€ печално завършва път€ си на остров —вета ≈лена. Ќеосъществен художник, ј. ’итлер мрази интелигенци€та, налага забрани върху свободата на мисълта посредством цензурата и тайната полици€. «а кратък период от време и императорът, и фюрерът възвръщат благоденствието и самоуважението на народите в своите страни, а после тръгват да завлад€ват ≈вропа по път€ на суровата дипломаци€ и войната. » двамата стигат до своето падение в опита си да подчин€т –уси€. ’итлер сподел€ страха на Ќаполеон (изразен на остров —вета ≈лена, че Дказаците ще управл€ват ≈вропаУ), съзнавайки €сно грешката на сво€ предшественик. —лед като войниците му усп€ват да оцеле€т през зимата на 1941 г., той възкликва: Д»збегнахме съдбата на един човек, жив€л преди 130 годиниУ.
”инстън „ърчил см€та сравнението между Ќаполеон и ’итлер за богохулство. —иуърд цитира негова реч, произнесена през декември 1940 г.: Дјз наистина осъждам вс€ко сравнение между ’итлер и Ќаполеон. Ќе искам да се обиждат мъртвитеУ.
ћоже да се очаква, че технически€т прогрес ще направи следващи€ Ддемон на власттаУ неизмеримо по-опасен в световен мащаб. ќчаква се по€вата на нови€ јнтихрист! Ѕъдещето не може да ни обещае, че подобна съдба н€ма да сполети и този, XXI век. «атова е наложително човечеството да полага усили€ за оцел€ването си, да не забрав€ изминали събити€, а забравени да бъдат единствено войните.

ƒ≈«ћЏЌƒ —»”Џ–ƒ е един от най-известните британски попул€рни историци, често го определ€т като наследник на  ристофър ’ибърт. ѕише професионално повече от петдесет години и е автор на близо трийсет книги. “е варират от проучвани€ на средновековни царе и ¬ойната на –озите до сравнителни биографии като тази на Ќаполеон и ’итлер.
—иуърд, който в момента живее в английската провинци€, е роден през 1935 г. в ѕариж, в семейство с англо-ирландски произход, търговци на вино в Ѕордо още от XVIII в. ‘акт, допринесъл за трайната му любов към ‘ранци€. Ѕаща му е бил виден индустриалец, участвал в ѕървата световна война, като прежив€вани€та му са запечатани от сами€ —иуърд в книгата Д риле над пустин€таУ. —иуърд е основател на Association de Lassaye, посветена на опазването на Lassaye-les-Châteaux Ц замък, датиращ от 15 век, намиращ се близо до ћайен, собственост на негови френски братовчеди.
ќбразованието си получава в Ќю …оркшир и  еймбридж. —пециалист е по истори€ на средновековна ‘ранци€, както и в областта на военните религиозни ордени, където творбите му се см€тат за авторитетни. ¬ладее френски и чете италиански, латински, средновековен английски и нормандски. —подел€ непопул€рното мнение, че истори€та е литература, и че четивността и достъпността й са съществена част от исторически€ процес. »звестен е с това, че провежда изследвани€та си с първични източници в съответните държави, в които се намират; автор е и на исторически ориентирани туристически книги. –аботите му са преведени на десет езика, включително иврит и €понски.


Дƒезмънд —иуърд с право привлича вниманието както към приликите между Ќаполеон и ’итлер, така и към различи€та им. Ќие тр€бва да се поучим и от двамата: и двамата са сред възможностите, присъщи на нашата цивилизаци€.У
Independent
Д—табилна историческа биографи€ с интригуващ исторически уклон.У
Booklist
Д”мел и съдържателен поглед към мегаломани€та в действие.У
Kirkus Review
‘юрерът се грижи неговите поддръжници да бъдат финансово обвързани с режима. ¬ това отношение се използва словосъчетанието "планирана корупци€"... ≈дна, две или четири къщи, вилни имени€, дворци, перлени огърлици, дузина автомобили, шампанско, ферми, фабрики - откъде дойдоха парите, с които те разполагат? Ќе б€ха ли те бедни като църковни мишки и затънали до гуша в дългове? ¬сички заемат държавни длъжности и не една, а по три, по шест, пон€кога и дузина. ќблагодетелстват се не само най-силните на ден€ като √ьоринг, който облепва бан€та си с плочки от злато, но и редови нацисти. »маше какви ли не постове, високоплатени директорски места, парични премии, заеми, допълнителни възнаграждени€. ¬секи живееше в тревога и се нуждаеше от протекци€, вс€ка банка и предпри€тие търсеше подкрепата на н€кой виден партиен член.
328 страници, цена 14.00 лв.
ISBN: 978-954-330-447-9