0 артикула в
кошницата
¬изитка  аталог ѕоредици “ърсене Ќови заглави€ јвтори
ѕоредица: Ћ»“≈–ј“”–Ќ» «¬≈«ƒ»
«аглавие:  лубът на гъсоците
јвтор: ¬асил —тефанов - —лона
јнотаци€:
Ўарен св€т!Е ќбект на разказаните случки са преживелици с променлива чувствена величина, които миксерът на времето така е разбъркал, че трудно се познава кое е Дтук и сегаУ и кое Ц Дтам и предиУ. » знаете ли защо ви препоръчваме тази книга Ц заради усмивката! ≈, не може да се обещае, че ще се търкал€те по пода от см€х, защото има и драматични разкази. ѕри ¬асил —тефанов нещата от битието му минават през особена лаборатори€ и излизат като концентрат, изчистени от вредни незначителности. —борникът е взел наименованието си от едноименни€ разказ, където по съвсем прозаичен повод (разбирай напиване Дкато гъскиУ) е учреден Д Ћ”ЅЏ“ Ќј √Џ—ќ÷»“≈У, но пък членовете му, освен бирата, имат и много други допирни точки:

» така, в този паметен ден, след седем-осем ДдесеткиУ на глава от населението в бирари€ ДјмфораУ се учреди Д Ћ”ЅЏ“ Ќј √Џ—ќ÷»“≈У. Ќ€ма да се напиват като ДгъскиУ, а ще има сбирка на клуба! –азбира се, за председател на новото аристократично формирование бе избран единодушно „оката Ц √ъсокът ѕринц.

»дилично тъжното повествование за ћаестрото, пак от едноименни€ разказ, пък повдига адреналина с националното самосъзнание, àко и бардът да изкарва хл€ба си в пъб сред Дирландци, шотландци и ингилизиУ:

ј ние сед€хме, пиехме си смирнофката кротко, забравили лед, мезета, всичко, и се възхищавахме на това, което се случваше. Ќеповторимо. Ќа мъжете им се пиеше и пееше с него и го правеха. —лаби€т пол не получи всичко, което се четеше в очите им, и затова се задоволи с втори глас в хора.

ƒали сами€т автор е пребивавал в ареала на китенски€ дебелариум, този Дсанаториум на влюбените шишковциУ, можем само да се догаждаме, но €вно посетителите не са били във възторг от диетичните системи в него, та се е наложило да се вкарат малко иновации с цел по-насърчителен ефект:

“ези действи€ на дебелчовците се провокираха до гол€ма степен от създадената от нас със «аро ДSекс ќтслабваща SистемаФ, съкратено SOS. “р€бваше да се систематизира цели€т многовековен сексуален опит, да се проучи световни€т такъв, да се използват накра€ и нашите богати лични впечатлени€, за да се направи една безпогрешна и ефективна система за отслабване.

ј сега стига толкова хилене! “ози панаир от породени емоции: оптимизъм, шепот, биричка, любовЕ си има и алтернатива. ѕри това потресаваща и ¬асил —тефанов не ни щади. ДЌай-добри€т старецУ €вно е писан днес и тук, където клошар крадец помага на безработен:

ј« —Џћ √ќЎќ. Ќо не хубавецът. ј полуклошар€. «ащо полу ли? ѕросто е. ѕрав€ всичко, каквото прави един клошар Ц пи€ и прежив€вам от стари кашони, жел€зо и пластмасови шишетаЕ

Е ¬сичко беше наред, когато забел€зах млад мъж в избелели джинси за-
едно с един малък пич, синчето му €вно. ƒвижеха се безцелно с навъсени лица. “ихи едни такива... ќколо т€х щъкаха като на коледно рали препълнени с какви ли не лакомства колички.  огато минах покрай т€х, ухото ми долови думите на малки€:
Ц “атеее, като те вземат на работа, нали и ние ще си бутаме количка?Е

Е Ц —лушай въпроса тогава.  ой е най-добри€т старец на зем€та? «наеш ли?
Ц ƒ€до  оледа, ƒ€до  оледа е! Ц подрипна малечки€т.
Ц Ѕраво, момченце. ≈то ти наградата! ѕечелиш една панагюрска луканка! „естито на печелившите!
ƒетенцето се усмихна, като че ли беше получило торба с шоколадови вкусотии. —ветна ми пред погледа.
Ц  ой си ти, по д€волите Ц прошепна, наклан€йки се към мен, таткото.
Ц ƒа кажем... ƒ€до  оледа. ¬есели празници!
» се шмугнах в сумрака.

“а така с усмивката! ≈динственото хапче против зловредното вли€ние на околната среда, терапи€ дори за вече заболелите от пораженчески негативизъм, т€ е основна съставка в микса на Д576 калории по SOSУ, ДќтмъщениетоУ, Д–ожден ден или вампирска истори€У. Ќаред обаче с Д оледен триптихУ, Д оледни звънчетаУ, ДѕарижЦЌю …оркУ, където н€как гузно предпочиташ да си скрит зад ъгъла на съвестта си. Ўарен св€т!Е
224 страници, цена 12.00 лв.
ISBN: 978-954-330-421-9