0 артикула в
кошницата
¬изитка  аталог ѕоредици “ърсене Ќови заглави€ јвтори
ѕоредица: ’Ћјѕ≈
«аглавие: Ќј…-—“–јЎЌ»“≈ ЅЏЋ√ј–— » ѕ–» ј« » страхотииЦужасии
јвтор: —то€н ¬ълев
јнотаци€:
подбрани и разказани
от —то€н ¬ълев

“рудно е да се определи кога и при какви обсто€телства възникват историите, които се предават от уста на уста, и стават част от фолклора на даден народ. —игурното обаче е, че са сътворени от хора с богато въображение, любопитни към различните €влени€ в природата и живота.
Ќеизмеримо е богатството на съкровищницата от български народни приказки. Ќ€кои от т€х четем и разказваме често, други сме позабравили, а има и такива, които чуваме за първи път. —лучва се да срещнем и различни варианти на една и съща приказка, което още веднъж доказва многообразието на българското приказно имане.
„овекът винаги се е страхувал от необ€снимото и невидимото, от свръхестественото и непостижимото за здрави€ му разум. Ћегендите и предани€та за свирепи зверове, изскачащи от гробовете мъртъвци, кръвожадни чудовища и освирепели люде се раждат именно от човешките страхове.
—ред народните приказки страшните винаги са имали специално м€сто. “е отраз€ват в€рвани€та, страховете и страхопочитанието на древни€ ни народ. ѕриказките за човеко€дци, таласъми, духове, мъртъвци и ужас€ващи странници винаги са се разказвали и ще се разказват. “е н€мат за цел да не дадат на децата, които ги слушат, да засп€т. »де€та им е да покажат на малките, че на света има и страхотии, и ужасии, и лошотии.  акви са те, защо съществуват, откъде идват, кой ги прави?Е Ќа всички тези въпроси отговар€т страшните приказки.
Ќай-хубавото е, че както вс€ка народна приказка и страшните имат сво€ хубав край и мъдра поука. ƒоброто винаги побеждава «лото, а ’рабростта винаги надвива —траха.
— повечето страшни приказки, включени в сборника, читателите ще се запозна€т за първи път, на други ще вид€т по-различен вариант, а за н€кои ще се сет€т, че са ги чели, чак когато затвор€т и последната страница.
160 страници, цена 9.00 лв.
ISBN: 978-954-330-328-1